Najlepšie redakčné vianočné recepty

Najlepšie redakčné vianočné recepty
Niekto má rád na Vianoce „klasiku“ a nemenil by. No asi nielen ja mám chuť vyskúšať a pridať do zoznamu štedrých sviatkov aj niečo nové. Aby sme nechodili ďaleko – presvedčte sa, že aj redaktori novín Slovo+ vedia okolo hrncov a plechov!

 

Vianočná polievka od Juraja Šveca

Jeden z našich najmladších kolegov sa nezdá: okrem vynikajúcich článkov poslal originálny recept.

Najprv sa zvlášť uvaria hlavy a chvosty z rýb (kaprov) a zvlášť mliečie a ikry z kapra (čím viac mäsa a ikier, tým lepšia bude). Voda sa z uvarených vecí vyleje (nepoužíva sa). Z hláv a chvostov sa povyberá mäso a mliečie s ikrami sa nadrobno nakrájajú. Dajú sa variť sušené hríby, odporúčam dubáky (do väčšieho hrnca s väčším množstvom vody – podľa množstva polievky), táto voda bude tvoriť väčšinu polievky.

Keď sú hríby (skoro) uvarené, pridá sa trocha ryže (za hrsť – záleží od množstva vody) a uvarené mäso z hláv a chvostov spolu s mliečím a ikrami. Pripravíme zásmažku, dáme do polievky, nasleduje kyslá šľahačková smotana (necháme si ju vopred skysnúť – treba ju dať mimo chladničky – podľa množstva polievky 3 až 5 smotán).

V prípade, že nemáme dobre skysnutú šľahačkovú (alebo nám zhorkla), dávame pochúťkovú. Najlepšie šľahačkové smotany sú z Lidla /Pilos/ – najlepšie skysnú. Dochutíme soľou a vegetou. Finálna chuť záleží od dochutenia, ale je to fakt bomba. Babička dávala veľa vegety, mama dáva menej, ale aspoň trochu treba.

 

 

Slané a sladké od Julky Baranišinovej

Na východe vraj nič nie je, ale podľa týchto receptov od Julky sa to nič musí na východe dobre oblizovať a asi sa aj deliť, lebo by značne pribralo.

 

Pikantný šalát

– výborný k studenej mise, alebo len tak s chlebíkom, bagetou…

Potrebujeme: 1/2 konzervy sterilizovaného hrášku, 1/2 konzervy kukurice (môže byť aj mrazená a nakrátko obvarená), 300 g mäkkej salámy, 1 ks cibule, 3 ks kyslé uhorky, 3 PL kečupu (ostrý/pikantný) a 1 ks tatárskej omáčky (kyslej pochúťkovej smotany alebo jogurtu)

Postup: Salámu a uhorky si nakrájame. Dáme do misky a pridáme hrášok a kukuricu. Premiešame. Pridáme nakrájanú cibuľu, kečup a tatársku omáčku. Zamiešame a dáme do chladničky schladiť. (Ja radšej používam kyslú smotanu – má lahodnejšiu chuť a hlavne je to zdravšie.)

 

Čierno-biely koláč

– pre kuchárky, ktoré potrebujú upiecť jednoduchý a hlavne rýchly koláčik. Výhoda – je bez múky.

Potrebujeme: 5 vajec, 100 g práškového cukru, 50 g holandského kakaa, 250 g jemného tvarohu, 250 ml šľahačkovej smotany a 3 PL práškového cukru

Postup: Ako prvé vymiešame žĺtky s cukrom do peny a pridáme holandské kakao. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme 10 minút v rúre vyhriatej na 190 stupňov Celzia. Kým sa pečie cesto, pripravíme si krém. Smotanu vyšľaháme do tuha, pridáme cukor a zmiešame s tvarohom. Upečené a vychladené cesto rozrežeme na polovicu. Prvú polovicu natrieme 1/2 dávkou krému, zakryjeme druhou polovicou cesta a zvyšok krému rozotrieme na vrch. Vidličkou urobíme vlnky ako ozdobu. Odložíme na pár hodín do chladu. Najlepšie chutí na druhý deň. 🙂

 

 

Strieška od Betky Hrušovskej

Betka poslala recept, ktorý určite skúša aj v škole pri učení s deťmi.

1-2 balíky kakaových Bebe keksov

2 banány

5-6 stredne veľkých jabĺk

250 g masla

250 g tvarohu

2 balíčky vanilkového cukru

 

Najprv necháme zmäknúť maslo. Jablká očistíme a postrúhame na strúhadle. Zmiešame tvaroh, vanilkový cukor, maslo a nastrúhané jablká, kým sa nám neutvorí pevná jemná hmota. Bebe keksy rozložíme do obdĺžnika s rozmermi 3×7 keksíkov na alobal. Na keksíky opatrne nanesieme vypracovanú hmotu z masla, jabĺk, tvarohu a cukru. Na stredný rad keksíkov dáme očistené banány – v celku. Bočné rady keksíkov dvihneme a postavíme striešku. Koláč zabalíme v celku do alobalu a necháme stuhnúť v chladničke cez noc. Na druhý deň nakrájame na trojuholníky a môžeme ozdobiť rozpustenou čokoládou.

 

 

Mlsanie od Mirky Šiškovej

Naša „strážkyňa času a práce“ Mirka vsadila na sladké a netypické pečivko: ale aby nám vraj nebolo málo, dala k dispozícii dvoje fajnové…

 

Karamelové hviezdičky

Cesto:

210 g hladkej múky

140 g masla

70 g práškového cukru

2 žĺtky

V múke rozmrvíme maslo, pridáme cukor, žĺtky a zamiesime. Rozvaľkáme asi na hrúbku 4 – 5mm a vykrajujeme hviezdičky.

 

Krém:

1 karamelový puding

250 ml mlieka

3 lyžice práškového cukru

150 g masla

Puding uvaríme podľa návodu, ale s polovičným množstvom mlieka. Za občasného miešania ho necháme vychladnúť a potom vyšľaháme so zmäknutým maslom. Hviezdičky lepíme dohromady krémom pomocou cukrárskeho vrecka alebo mikroténového vrecúška so špičkou. Môžeme dozdobiť navrch troškou krému, prípadne kúskom orieška.

 

Cesto na košíčky:

210 g hladkej múky

50 g vlašských orechov

1 vajce

100 g masla

trochu rumu

80g práškového cukru

1 lyžička kakaa

Prísady zamiesime a natenko vtláčame do formičiek-košíčkov. Pečieme pri 175 stupňoch (asi 10 min).

Po vychladnutí naplníme krémom.

 

Krém:

220 ml mlieka

1/2 vrecúška pudingového prášku s vanilkovou príchuťou

200 g zmäknutého masla

180 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

2 lyžičky mletej kávy

Puding uvaríme a za občasného miešania vychladíme. Maslo vyšľaháme s cukrom a po lyžičkách prišľaháme mletú kávu. Maslovú hmotu prišľaháme po častiach do pudingu. Krém pred použitím vychladíme asi 20 minút a pomocou vrecúška striekame do košíčkov.

Vychladené namáčame v rozpustenej čokoláde.

 

 

Hubová polievka Mirky Bickovej

Mirka slúži v redakcii ako prekladateľka. Hádam nebude treba pre vás prekladať recept na famóznu hubačku.

Do studenoji vody namočyty doperedu sušeni hryby (daz na 2 hodyny). Na oliji opražyty duže na dribno pokrajanu cibuľu. Prydaty zmiaknuti hryby (pokrajani na rizacji).
Vmisti popražyty. Poprašyty hladkov mukov, prydaty molotu papryku. Iščy malo vmisti popražyty. Zalliaty studenou vodov a varyty (dobre je použyty habarku, oby sja ne narobyly gľuzi). Keď suť hryby miahki a polyvka kypyť, prydaty kolo 2 horsti riškaši a iščy vmisti povaryty (doki sja ne zvaryť riškaša). Mož prydaty pokrajanu zelenu petrušku (abo suchu). A iščy malo povaryty.

 

 

Kapustnica od Janky Vilmanis

U Janky sa na Vianoce musí variť pri ich počte veľa a dobre – a ak začínajú takouto kapustnicou, neviem, či tá poznámka na konci u nich platí.

Kvasenú kapustu dáme variť do hrnca s vodou. Pridáme cesnak a dochutíme soľou, korením. Nachystáme si huby, aké máme radi. Ak sušené, tak nachvíľu namočíme do vody. Pridáme sušené slivky a nakrájané klobásy. Všetko spolu varíme do zmäknutia. Podávame s cestovinou alebo s pečivom. Veľmi sa neojedzme… ešte príde dosť ďalších chodov.

 

 

(Ne)vianočné cookies Zuzky Vandákovej

Hrýzť keksíky je celkom fajn, zvlášť pri pozeraní rozprávok či spoločnom čítaní cez sviatky. Tie Zuzkine určite padnú vhod, len pozor na prach, vraj po nich ostáva…

 

Potrebujeme: 1 rozšľahané vajce, 100 g zmäknutého masla, 150 g hladkej múky, 125 g kryštálového cukru, ½ kávovej lyžičky soli, ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny, 100 g čokolády (horkej, mliečnej či bielej)

(Z jednej dávky vyjde 30 – 50 keksov, podľa veľkosti, aké ich urobíte. Odporúčam urobiť rovno 2 – 3 dávky, lebo sa za nimi zapráši, ani nebudete vedieť ako.

Postup: Vymiešame rozšľahané vajíčko s cukrom, pridáme múku, soľ a sódu bikarbónu. Následne primiešame maslo (môže byť aj roztopené). Do hladko vymiešanej hmoty vysypeme čokoládu, ktorú sme si predtým rozlámali (resp. rozkrájali) na drobné kúsky. Z hotového cesta urobíme guľôčky s priemerom asi 2 – 2,5 cm. Kladieme ich na plech, vyložený papierom na pečenie, v dostatočnej vzdialenosti od seba. Na jeden plech najlepšie 20 kusov. Pečieme pri teplote 180 °C 10 – 15 minút, do zlatohneda.

 

 

Oblátky starých rodičov podľa Marušky

Tieto oblátky netreba variť, piecť, iba trošku miešať a natrieť – ale chuťovo sú skvelé rovnako, ako keď ich robila stará mama a potom môj otec každé Vianoce.

Suroviny:

1 tortové oblátky obdĺžnikové

1 maslo

3 lyžice horkého kakaa

2 lyžice práškového cukru

trošku rumu (nemusí byť)

kyslastý džem z červených ríbezlí

 

Postup:

Vymiešame si krém z masla, kakaa, cukru a kto chce, môže pridať trošku rumu na chuť. Krém musí byť hladký a správne horkastý, nie príliš sladký. Nachystáme si oblátky, položíme prvú na dostatočne veľký podnos a natrieme kakaovým krémom. Hneď priložíme na ňu ďalšiu, na ktorú natrieme džem. Pokračujeme striedavo až do minutia oblátok tak, že nenatretá ostane iba strana oblátky, dotýkajúca sa podnosu a vrchná časť oblátky, ktorou sme prikryli poslednú vrstvu.

Vrstvy krému aj džemu nemajú byť hrubé, len tak akurát, aby nevytekali pri následnom zaťažení von z oblátok. Oblátky prikryjeme papierom na pečenie, položíme na ne väčšiu dosku na krájanie a zaťažíme na celú noc hrncom s vodou. Odložíme odstáť do chladu. Ráno vyberieme, nakrájame na úhľadné obdĺžniky asi 2 x 7 cm a odložíme v škatuli do chladu. (Radšej dozadu, chodia na ne veľmi rady aj dvojnohé myši bez ohľadu na vek.)

Názory+

Najnovší podcast+

Invalid Date

0:00